Tipsen som gör dig till en vinnare i köket

JENNIE WALLDÉN

1. Jobba med textur
Kom alltid ihåg att jobba med olika konsistenser i en rätt.

I en slät soppa så är det härligt att ha garnityr att toppa med, lite crunch eller några tuggiga bitar ger fler dimensioner till din rätt.

2. Undvik utspädd smak
Tänk vilken roll en komponent har. Som en woksås, pastasås eller vilken sås som helst ska smaka “lite för mycket”.

Förenklat ska en sås smaka mer än en soppa, för den ska smaksätta även andra komponenter på tallriken som exempelvis potatis eller pasta.

3. Ålder på ägg
När du pocherar ägg ska äggen vara så färska det bara hår, då håller det ihop bättre.

Men om du ska koka och skala ägg är det bättre med ägg som inte är lika färska, då lossnar skalet lättare och den ätbara delen av ägget blir snyggare.

VASSA KNIVAR

Många lägger mycket pengar på råvaror och gadgets i köket, men glömmer bort sina knivar. Lämna in dina knivar för slipning 1-2 gånger per år, det kostar dig någon hundring per kniv och år. Men stanna inte där. Försök att lära dig hur man underhåller knivarna med bryne mellan slipningarna.

HELÄGGSMAJONNÄS MED STAVMIXER

Vet du vad en heläggsmajo är för något? Den blir mycket fluffigare än varianten man gör på äggula. Knäck ett ägg i en hög och rätt smal bunke, kör några sekunder med stavmixer. Häll sen i 3 dl olja, någon matsked dijonsenap och någon tesked vinäger. Mixa tills du har en fluffig majonnäs.

DISKA RENT BLENDER

Blenders kan vara dryga att få rena efter användning, speciellt bär från smoothies har en tendens att fastna på bladen i blenderkannan. Det finns ett enkelt knep för att få den ren. Skölj först ur och grovdiska kannan. Häll sen i lite diskmedel och vatten, kör sen några sekunder på hög hastighet. Skölj av och blenderkannan är helt ren.

DEGLASERA

Deglasering är ett knep som ger mer smak, men också underlättar rengöring av stekpannor. När du stekt färdigt exempelvis kött häller du av allt fett och andra lösa bitar. Sen tillsätter du lite vätska (kan vara buljong, rödvin eller varför inte bara vatten) och låter det koka upp. Då skrapar du du loss det som fastnat i botten, där sitter mycket smak som är perfekt i en sås. Du ska så klart inte skrapa botten på en stekpanna som har non stick-beläggning eller om det är vidbrända bitar i stekpannan.

BEARNAISE MED STAVMIXER

Revolutionerande enkel metod istället för att vispa på spisen i en evighet. Oavsett recept kan du använda denna metod. Mixa vinägerreduktionen med äggulor. Smält smöret på hög värme i en kastrull och låt det koka en kort stund. Häll eventuellt över smöret i en kanna som går lätt att hälla ur. Tillsätt smöret i en tunn stråle ner i vinägerblandningen medan du mixar hela tiden. Det är viktigt att smöret är hett då det tillsätts, så emulsionen lyckas. Tillsätt finhackad persilja och servera.

GRUNDKURS I SMAKKOMBINATIONER

Okej, det finns vissa smakkombinationer som alltid funkar. Exempelvis att använda ost, smör eller grädde med något annat. Men det finns fantastiskt många som inte är lika kända. Visste du att avokado är en fantastisk kombination med hasselnötter eller att chili och mango verkligen är smakkompisar? Det och mycket annat lär du dig i fantastiska boken Smaklexikon av Niki Segnit.

GENVÄG TILL BÄTTRE STEKPANNOR

Ta för vana att alltid rengöra dina stekpannor direkt när du använt dem. Det är alltid mycket lättare att ta bort fastbrända bitar när pannan är varm. Och glöm inte att olja in om det är en gjutjärnspanna.

TÄNK SMART KRING SKÄRBRÄDOR

Många har snyggt designade skärbrädor i trä i köket, utseende är ju viktigt. Men det är mycket smartare att ha ett gäng skärbrädor av plast som du kan köra i diskmaskinen så det verkligen blir rent. Då slipper du dessutom ägna tid åt skötsel av det där coola slaktarblocket. Skär bröd eller använd din snygga träskärbräda till servering istället.

STOPPA GLIDET UNDER SKÄRBRÄDAN

Hur irriterande är det inte att skärbrädan glider runt när man står och glänser med sin favoritkniv? Det finns en enkel lösning problemet. Ställ skärbrädan på kökshandduk, blöt disktrasa eller dito hushållspapper så ligger skärbrädan stilla.

Kommentera

Sök koksjohan.se

Meny
Våra butiker
Timrå

Köpmansgatan 59, 861 33 Timrå – Karta
Telefon: 060-57 50 90

Njurunda


Telefon: 

Copyright – Köks Johan AB | Integritetspolicy