Fördelar med varmluftsugn och hur den används på bästa sätt

Med varmluft får du ytterligare en inställning att välja på din ugn, vilket ger bättre resultat för viss matlagning. Matlagningen blir mer effektiv, du kan laga mat på flera nivåer samtidigt och en stor bonus är att energiåtgången minskar jämfört med om du använder den vanliga standardinställningen för ugn.

Vad är varmluftsugn?

Varmluftsugn är egentligen inte en typ av ugn utan en tilläggsfunktion som finns att välja i din vanliga ugn. Men vad är skillnaden mot en vanlig ugn?

Inställningen för vanlig ugn innebär att det kommer värme underifrån och ovanifrån. Värmen kommer från element som måste värma upp hela ugnen, vilket är anledningen till att det tar en stund för ugnen att bli varm.

Den stora skillnaden för varmluftsugnen är att den har en egen fläkt som cirkulerar runt varm luft. Fläkten har ett eget värmeelement och sprider värmen jämnt i hela ugnen. Om du använder varmluftsugn går det snabbare att få ugnen uppvärmd, och värmen håller sig jämn över hela ugnen.

Symbol för varmluftsugn

Symbolen ser ut som en fläkt med cirkel runt. Det finns olika typer av varmluftsinställningar.

1. Fläkt med vanlig cirkel runt. En fläkt med en vanlig cirkel är standardinställningen. Det betyder att ugnen och fläktens element är på med full effekt.

2. Fläkt med ett streck under. Om fläkten har ett streck under sig betyder detta att ugnen inte använder värmeelement från fläkten, utan använder det undre eller övre värmeelementet i ugnen. Fläkten är dock på och hjälper till att fördela värmen.

3. Fläkt med streckad cirkel runt. De flesta ugnar har en så kallad “anpassad” inställning för varmluftsugn. Det är en funktion för skonsam tillagning. Maten blir då delvis tillagad på retstvärme. På så vis blir t.ex. kyckling saftigare. Den markeras genom att ringen runt fläkten är streckad.

4. Fläkt under grillsymbolen. Varmluftsfunktionen kan användas ihop med grillfunktionen och kallas då för gratineringsfunktion. Om det är en fläkt under grillsymbolen betyder det att varmluften och grillelementen i ugnen interagerar i tillagningen.

Använd rätt grader på varmluftsugnen

Eftersom värmen beter sig annorlunda gentemot en vanlig ugn, tillagas också maten annorlunda. Det innebär att temperaturen behöver ändras från klassiska recept eller från det du är van vid.

Temperaturen bör ändras till följande grader:

● 50°C i vanlig ugn motsvarar 50°C i varmluftsugn.

● 100°C i vanlig ugn motsvarar 90°C i varmluftsugn.

● 150°C i vanlig ugn motsvarar 130°C i varmluftsugn.

● 200°C i vanlig ugn motsvarar 180°C i varmluftsugn.

● 250°Cr i vanlig ugn motsvarar 225°C i varmluftsugn.

● 300°C i vanlig ugn motsvarar 250°C i varmluftsugn.

Temperatursskillnaderna blir större ju högre graderna blir. En tumregel är att tänka att varmluftsugnen ska köras med 10% lägre temperatur än vanlig ugn.

Fördelar med varmluftsugn

Det är lätt att fastna i det bekväma och köra på vanlig ugn eftersom de flesta av oss har mest erfarenhet utav dessa. Det finns dock många fördelar med att använda varmluftsugn.

De största fördelarna med varmluftsugn:

● Snabbuppvärmd. Ugnen värms upp snabbare än vanlig ugn.

● Effektiv. En jämnare värmefördelning gör att det går att tillaga flera rätter samtidigt.

● Upptining. Det går smidigt att tina upp bröd och annan mat.

● Bra grillfunktion. Funktionen med grill och varmluft samtidigt (finns dock ej på alla ugnar) är perfekt för att grilla kyckling, mackor m.m.

● Energisnål. Den drar mindre energi än den vanliga ugnen.

● Viss mat behöver kortare tid att gräddas.

● Snabb matlagning. En tumregel är att det går 25% snabbare att tillaga mat i varmluftsugn än vanlig ugn i samma temperatur.

● Jämn tillagning. Maten får jämnare värme, du slipper till exempel få kanelbullar med frasiga kanter och degig mitten.

● Torka mat. Passar bra för att torka t.ex. svamp och frukt.

● Jämna ytor. Med varmluftsugn får maten jämn yta runt om och inte endast överst som med vanlig ugn.

Tillaga bakad potatis och annan populär mat i varmluftsugnen

Bakad potatis är en riktig klassiker i det svenska köket. Det lagas dagligen i massor av ugnar landet över, men för varmluftsugnen behövs det lägre grader vid tillagning för att få ett bra resultat.

SÅ HÄR GÖR DU BAKAD POTATIS I VARMLUFTSUGN

Skrubba och halvera potatisarna. Pensla med olja och lägg den kupade sidan nedåt på plåten. Strö på salt och önskade kryddor. Tips på goda kryddor att använda är salladskrydda, oregano eller timjan.

Grädda potatisen i 160-180 grader i varmluftsugn. Temperaturen är beroende av hur stor potatisen är. Efter 45 – 60 minuter är den klar. Känn med en sticka när potatisen är klar.

ANDRA VANLIGA LIVSMEDEL SOM PASSAR FÖR VARMLUFTSUGN

● Pommes frites: 190-210°C i 30-40 minuter, standard varmluftsfunktion.

● Köttfärslimpa: 170-180°C i 70-80 minuter för 1 kg, gratineringsfunktion.

● Kyckling: 200-220°C i 60-70 minuter för 1,3 kg, gratineringsfunktion.

● Vetebröd: 150-160°C i 25-35 minuter, standard varmluftsfunktion.

● Pizza: 160-180°C i 35-45 minuter, standard varmluftsfunktion eller med element från undersidan.

● Potatisgratäng: 150-170°C, standard varmluftsfunktion.

Bakverk som passar i varmluftsugn

Vill du ha såna där perfekta bakverk som är höga och fluffiga? Då är varmluftsugnen idealisk. Följande är några av många bakverk som passa bra för varmluftsugn:

● Sockerkaka: 140-160°C i 60-80 minuter, standard varmluftsfunktion.

● Muffins: 160-170°C i 30-40 minuter, standard varmluftsfunktion.

● Maräng: 80-100°C i 100-150 minuter, standard varmluftsfunktion.

● Biskvibotten: 160-170°C i 35-40 minuter, anpassad varmluftsfunktion.

● Smördegskakor: 180-200°C i 15-40 minuter, standard varmluftsfunktion

Bra att ha koll på innan du börjar använda ugnen

● Fler plåtar samtidigt. Om du har flera plåtar mat i ugnen kan du med fördel sänka temperaturen lite mer än grundregeln på 10%.

● Lägg maten glest. Luften behöver kunna cirkulera runt bakverk, kakor m.m. Lägg de därför inte för tätt.

● Låt bröd jäsa lite extra. Bullar och bröd måste ha jäst klart ordentligt, annars kan dom missformas och färgen bli ojämn.

● Kladdkakor och bullar. De är populära bakverk som du kanske vill prova i varmluftsugnen, men dessa brukar lämpa sig bättre för vanlig ugn.

● Var noga med graderna. De flesta recept är inte skrivna för varmluftsugn, så glöm inte att ändra graderna, eller kolla upp om den mat du tänker tillaga faktiskt lämpar sig bättre med vanlig ugnsinställning.

● Höga temperaturer. Varmluftsugn lämpar sig oftast inte att använda vid höga temperaturer. Temperaturer som är över 225 grader i varmluftsugn kan bland annat:

– Få ytterkanterna kan bli brända och färgsättningen ojämn.

– Få sockerkakor att spricka.

– Ge lägre höjd på matbröd.

Kommentera

Sök koksjohan.se

Meny
Våra butiker
Timrå

Köpmansgatan 59, 861 33 Timrå – Karta
Telefon: 060-57 50 90

Njurunda


Telefon: 

Copyright – Köks Johan AB | Integritetspolicy